woensdag, juni 20, 2007

31 Augustus 1880 - 1930 en 31 Augustus 1904

de jonge Wilhelmina kreeg al vroeg tekenles,dit inspireerde haar zo, dat zij op latere leeftijdschilderde tijdens de vakantie reizen of vanuit "de schilderwagen"




Reeds vroeg in den ochtend zag men kinderen met oranje getooid, zich naar hunne scholen begeven, om feest te gaan vieren onder leiding hunner onderwijzers, op het landgoed "Schoonoord"Op 23 November 1890 wordt de 10 jaar oude Wilhelmina officieusal Koningin. Die dag sterft haar vader na jarenlang te hebben gekwakkeldmet zijn gezondheid.Acht jaar lang neemt moeder Emma als regentes de koninklijke functie voor haar waar.





beker 1880 - 1930
uitgegeven op de Chr. school 's Gravenpolder

Koningin Wilhelmina 50 jaar oud De meeste verjaardagen heeft Koningin Wilhelmina in het Loo gevierd,
De 31ste Augustus 1960 was een zeer byzondere dag, hoewel de tachtigjarige
prinses Wilhelmina van alle huldebetoon moest afzien.
Bij de herdenking van de bevrijding in 1960 werd de Moeder des Vaderlands
een aubade door schoolkinderen gebracht.
Na het zingen van het volkslied hief Zij een driewerf hoera op het vaderland aan.






"Een ieder roeme welgezind

Den onverbreekb'ren band

Die Neerland en Oranje bindt

Vorstin en Vaderland".


In het vijftig jaren Wilhelmina album staan o.a. foto's van:'Neerlands lieveling', de Prinses met haar ponny,in 't marine blauw, in Friesche klederdracht,H.M. als amazone, de inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam (6 Sept. 1898)verloofd, het vorstelijk Paar te paard, het Koninklijk Echtpaar (1908),Moeder en kind, voorlezing van de Troonrede in de vergadering der Staten Generaal (16 Sept. 1914),in de loopgraven, strandgenoegen, op de ijsbaan, in de arreslee,H.M. en Prinses bij de padvinders, kerkgang te Amsterdam.

Geen opmerkingen: