Trudie's oranjeverzameling van de hele Koninklijke Familie en allerhande van de oorlogstijd,
een hobby om de oranje geschiedenis en de geschiedenis van de oorlog visueel te laten herleven.
Op 4 September 1948 was het ademloos stil op de overvolle Dam... Toen de klokken de laatste slag van het middaguur hadden geslagen, traden de 2 vrouwen hand in hand naar buiten op het balkon. Koningin Wilhelmina nam het woord en deed mededeling van haar troonsafstand. "Leve de Koningin'. Met een prachtig gebaar even hartelijk als manhaftig, stelde Wilhelmina haar dochter als de nieuwe vorstin aan haar volk voor.
"Ik dank u lieve moeder, dat gij mij op deze wijze hebt ingeleid. Ik voel het als een groot leed dat wij uw wijsheid en uw ervaring en bovenal u zelf voortaan zullen moeten missen als onze koningin. Hoe moeilijk het ook zal zijn hieraan te moeten wennen, ik weet dat allen u van harte hun beste wensen meegeven voor deze levensperiode, waarin gij als prinses Wilhelmina onder ons zult verkeren".
'Koningin Wilhelmina, die met haar abdicatie de titel "Prinses" aannam, had strikte instructies gegeven dat zij vanaf dat ogenblik met "Koninklijke Hoogheid"wenste te worden aangesproken'
en zo de pijpjes ook bijelkaar gezet. Koningin Wilhelmina is regeerend vorstin van 1898 - 1948, zij doet in 1948 afstand van de troon, zij wil dan weer Prinses Wilhelmina genoemd worden.
1934 was een tragisch jaar voor Prinses Juliana en haar moeder. Eerst stierf de koningin-moeder Emma, die altijd erg veel met haar enige kleindochter had opgetrokken. Nog diezelfde zomer, terwijl prinses Juliana op vakantie in Engeland was, overleed onverwacht ook haar vader.
ook deze vaas en het bordje er even bijgezet om te laten zien dat in deze tijd veel werd gemaakt met de kleuren groen en oranjebruin
enkele bekers bijelkaar gezet van het 25 jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De regeringsjubilea werden op bijzondere wijze in de zomerresidentie gevierd.
Twee gelukkige grootmoeders bij de wieg van Prinses Irene terwijl Beatrix nieuwsgierig naar haar nieuwe zusje kijkt, een tafereeltje dat louter vrede ademt, vlak voor de tweede wereldoorlog.
Vergezeld van haar moeder , wandelt de kleine prinses Juliana in 1911 in de zo bekende voortuin.
Het paleis Soestdijk was lange tijd voor onze vorstin een zomerverblijf. Ook na de abdicatie bleef een deel van dit paleis voor prinses Wilhelmina gereserveerd.
Nadat koning Willem III, Wilhelmina's vader, in 1890 overleed, werd Prinsessendag omgedoopt tot Koninginnedag. Dorpen en steden hingen die dag vol versieringen en voor de kinderen waren er spelletjes. De schooljeugd zong Nederlandse volksliedjes voor de burgemeester. Maar koningin Wilhelmina zélf liet zich in het land niet zien, behalve in 1930, toen ze vijftig werd.
Met de troonsbestijging van Juliana in 1948 veranderde Koninginnedag. Zij wilde zich juist niet afzijdig houden en vierde haar verjaardag op 30 april samen met haar familie, én de bevolking. Het defilé op paleis Soestdijk, waarbij een bonte verzameling Nederlanders langs het bordes liep met bloemen en cadeaus, werd beroemd. Beatrix besloot bij haar troonsbestijging in 1980 dat de verjaardag van haar moeder Koninginnedag zou blijven. Het defilé op Soestdijk werd afgeschaft. In plaats daarvan trekken koningin Beatrix en de koninklijke familie op 30 april zelf het land in.
Koninklijk Paleis Amsterdam Het Koninklijk Paleis Amsterdam ligt in het centrum van deze stad. Het wordt meestal ook aangeduid als ‘Paleis op de Dam’. Net als Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde in Den Haag is het Koninklijk Paleis in Amsterdam door het Rijk bij wet aan de Koningin ter beschikking gesteld.
Op dit bord staan de wapens van alle provincies, H.M. bezocht deze meerdere keren. In Groningen ontving koningin Wilhelmina haar eerste eredoctoraat, ter gelegenheid van de Universiteitsfeesten in 1914. Op de ijsbaan inLeeuwarden worden moeder en dochter omhangen met het erelint van de Leeuwarder ijsclub op 28 Januari 1917. Bij het bezoek aanDrente in 1906 - land van heide en turf -, bezichtigde het koninklijk paar een baggerbak bij Valthermond. Moeder en dochter bezochten 4 Juni 1921Staphorst. In Juni 1921 was er een serenade te water in het dorp met Venetiaanse inslag,Giethoorn. In 1935 was ze aanwezig bij de ingebruikneming van de Waalbrug te Nijmegen.Op 23 Januari 1929 legden 3 generaties Oranje kransen bij het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein te Urecht. Op 28 Augustus 1925 was de koningin aanwezig bij een concert in de Haarlemse St. Bavokerk. In 1930 maakte ze een rijtoer over de Coolsingel te Rotterdam. In 1924 bezoekt ze met haar dochter - in Axels kostuum - Terneuzen. Op 19 Oktober 1928 is de koninklijke familie aanwezig bij het eeuwfeest van de Academie in de aloude Baronie van Breda. Op 5 Juli 1927 daalt de koninklijke familie af in een mijn in Limburg.
Er waren eens een Koning en een Koningin, die een dochtertje hadden. Dit lijkt nu net het begin van een sprookje: maar nee hoor. Deze Koning en Koningin hebben werkelijk geleefd en ook het prinsesje. Maar dit prinsesje is nu al lang zelf Koningin geworden. Op 31 Augustus van dit jaar vieren we feest, omdat zij dan al 50 jaar over ons landje regeert........